Kdo jsou Foodie a kde se vzali?

Termín foodie poprvé v roce 1980 použila americká spisovatelka a kritička restaurací Gael Green v časopise New York Magazine. Pak už to šlo ráz na ráz. Ann Barr a Paul Levy, kteří vydali knihu s názvem The Official Foodie Handbook, tento termín pořádně zpopularizovali. Termín měl zpočátku negativní charakter. Označoval lidi, kteří si pouze hráli na odborníky přes jídlo a zpravidla neměli dobrý vkus.
Foodie si vydobyli na gastroscéně své místo
Později se ale vnímání výrazu změnilo a dnes už je chápán jako označení pro lidi, kteří vyhledávají kvalitní restaurace a ví, co je dobré (alespoň co se jídla a vína týče). Termín je ale stále kontroverzní a dvojznačný – jsou tací, kteří foodie vnímají jako erudované gastroprůvodce. Velké procento lidí, především z odborné veřejnosti, je však stále nebere příliš vážně.
Jako foodies se označují lidé, pro které je jídlo vášní. Oblastí zájmu není pouze konzumace jídla, ta je v mnoha případech až druhotná. Vše s jídlem spojené se stává zajímavé a důležité. Foodie je nadšenec se zájmem o kvalitní suroviny a jejich původ, způsoby přípravy jídla, vaření či filmy a literaturu věnující se jídlu. Tito lidé sledují gastronomické trendy, často vyhledávají neobvyklé jídelní kombinace, kvalitní lokální potraviny, a když cestují, tak především za jídlem.
Co nevyfotí, to nesní
Zážitky spojené s jídlem jsou pro foodie největším koníčkem, leckdy až obsesí až životním smyslem. Foodies nepovažují jídlo pouze prostředek k uspokojení základní životní potřeby, ale za jistou formu umění a prvkem sounáležitosti s určitou komunitou, se kterou vše kolem jídla také velmi aktivně sdílejí – jak jinak než prostřednictvím sociálních sítí.
Typické pro foodies je také sdílení těchto vášní, a to především prostřednictvím psaní o jídle (aťuž food blog či kuchařky), společného vaření, navštěvování food festivalů a, především, sdílením fotek jídla na sociálních sítích.